0705 - 10 36 34 info@insightvisions.se

Jag har antagit en 50 dagars Instagramutmaning om att komma i form på 50 dagar. Jag brukar inte anta såna här socialamedieutmaningar men tänkte att jag ville visa att blindhet inte är ett hinder för at ta hand om sig själv och komma i form. Det är inte bara gamla boxare och skidåkare som kan göra såna här saker utan även personer med funktionsnedsättning. Mitt inlägg är inte menat som träningshets men jag vill visa att vilja, motivation och kunskap kan besätta berg. I oktober förra året la jag ner landslagskarriären och för första gången på väldigt länge i mitt liv hade jag inget idrottsligt mål. Från att träna 10-12 pass i veckan så tränade jag inte ens hälften så mycket och när corona slog till så tränade jag inte alls. Det gjorde saker med min kropp och psyke som jag inte kunde acceptera så därför antog jag utmaningen. Framförallt är det en utmaning till mig själv. Här kommer ett utdrag.

Dag 41/50. Många har frågat mig om hur man gör för att springa som blind med ledsagare. Det finns många sätt men två av de smidigaste sätten är: 1. Jag håller i ledsagarens överarm, strax över armbågen. Då hamnar jag ett halvt steg bakom ledsagaren och kan enkelt hänga med i svängar och andra hinder i vägen. Bäst om man har samma steglängd och kadens som ledsagaren men min vänsterarm blir rätt låst och jag får inte ut samma kraft ur pendlingen. Om man inte är lika långa och jag måste hålla upp min arm något så går axeln också upp lite och det gör att man blir stel och på sikt får ont i trapezius och innanför skulderbladet i musklerna som hjälper till att lyfta axeln uppåt. 2. Man springer med ett rep mellan sig. Repet hålls på ungefär 2 – 3 decimeters avstånd och hålls i händerna närmast varandra. Repet gör det möjligt för mig att ta ut pendelrörelsen fullt ut och kan springa avslappnat och ledigt men det sätter också mer press på ledsagarens kommunikation då vi blir bredare än i metod 1. Det tar också lite längre tid för mig att korrigera rörelsen då jag inte har direktkontakt vilket är viktigt att tänka på i kommunikationen. Här kan jag också själv välja kadens utan att det påverkar ledsagaren vilket gör löpningen friare och lättare. Idag var lite av en återhämtningsdag då kroppen behövde det efter en natt då jag sovit dåligt. Det blev 5 km lätt löpning utomhus och trots sömnbrist så kändes det oförskämt bra.

Hur_springa_med_ledsagare_fatmir_seremeti