0705 - 10 36 34 info@insightvisions.se

Nyheter

IKEA Museum och utställningen LikaUnika

Den 7:e november öppnade utställningen LikaUnika/EveryBody på IKEA Museum i Älmhult.

Ett spännande projekt som jag fått den stora äran att få medverka i tillsammans med tio andra ”experter” med olika typer av funktionsnedsättning.

Utställningen belyser vikten och behovet av inkluderande design för ett samhälle för alla.

Det känns otroligt stort att ett företag som IKEA tar dessa frågor på allvar och visar att vi alla tjänar på inkluderande design.

förutom att medverka i film och foto kring utställningen har jag också fått utbilda serveringspersonal i IKEA Museets restaurang som förberedelse för två tillfällen med dinner in the dark och min föreläsning ”Från mörker till framgång” som kommer att hållas på plats i Älmhult.

Utställningen finns kvar i tre månader och under den tiden finns olika aktiviteter, föreläsningar och andra intressanta saker att uppleva.

Läs mer om program, tider och annat på IKEA Museum hemsida.

I sammarbete med IKEA Museum.

Malmö stads råd för funktionshinderfrågor

Stort grattis till Malmö stads råd för funktionshinderfrågor som den 29:e oktober fyllde 50 år. Tack också för att jag fick hålla min föreläsning ”Från mörker till framgång” på konferensen  och en mycket trevlig middag med underhållning på Rådhuset. #tillgänglighet #funktionshinder #malmö #föreläsare #inspiration

FIFH Malmös nätverksträff med bla Nisse Hellberg

Igår var jag på nätverksträff på klubben där vi fick lyssna på inspirerande livshistorier från två Malmöprofiler. En från musikens värld och en från våra egna FIFH-led, Nisse hellberg och Dimitrius Rabotas.

Nisse berättade öppenhjärtligt om sin musik, vad han gillar mäst och vad han helst inte gjort i musikväg samt om sitt engagemang i Momsteatern för personer med intelektuella funktionsnedsättningar. Vi fick också höra en inspirerande livshistoria från Dimitrius, om fotbollens betydelse och hans äventyr i Abudabi på Special Olympics.

Efter nätvärksträffen blev jag minst sagt överraskad när en av våra finaste sponsorer Salto Systems gratulerade till SM-guldet och gav mig fyra flaskor Cava att fira guldet med tillsammans med laget.

Sponsorer som Salto gör det möjligt för oss att bedriva en verksamhet som inte bara ger möjlighet till fysisk träning utan som för oerhört många betyder så otroligt mycket rent socialt och en meningsfull tillvaro.

Salto är nära knuten till goalballsektionen och även huvudsponsor för goalballturneringen på Malmö Open i februari 2020.

Vill du och ditt företag vara med och bidra så hör gärna av dig!

Guldet glimmar där det hör himma

Yes! Vi är svenska mästare igen!

Fram till förra året hade vi inte missat att spela en enda SM-final sen år 2000 och vunnit 14 av de men förra året krakelerade allt och vi blev bara trea.

SM i Linköping blev inte alls vad vi hade hoppats på och vi fick inte alls vårt försvarspel att klaffa. Sanningen att säga hade vi en något decimerad trupp också med två debutanter och en spelare som dittills inte fått så mycket speltid på den nivån men trots allt skulle vi bara gå till final och allt annat var bara dåligt.

Känslan jag hade direkt efter slutsignalen i Linköping var en av revanschlusta, en känsla, en eld i hjärtat att göra allt för att återta titeln som Sveriges bästa goalball-lag.

SM i goalball 2019 gick av stapeln i Trelleborg och denna gången hade jag inte enbart min bror med en annan mamma Stefan Gahne men också min alltid pålitlige och stora goalballidål Jimmy Björkstrand med på banan. Förutom Stefan och Jimmy skulle också våra egna ungdomsprodukter Ludvig Nilsson och Hannah Svensson också få ta på sig det tunga ansvaret att tillsammans med våra coacher Florim Seremeti och Thomas Svensson försvara de rödsvarta färgerna.

Vi inledde SM på bästa möjliga sätt genom att slå våra största rivaler IFAS Stockholm med hela 11-2 och trots en hel del domslut som gick vår väg så ägde vi matchen helt och IFAS hade inte en chans.

Gruppspelet gick som på rälls och det var inget lag som egentligen hotade oss på något sätt.

Väl framme i finalen fick vi så möta IFAS Stockholm igen efter att de i matchen innan varit illa ute i halvlek mot FSBU från Göteborg men IFAS:s stora rutin och tyngd i anfallspelet avgjorde med stor marginal till slut.

Finalen blev en tämligen jämn historia, mycket tack vare att vi denna gång inte fick med oss speciellt mycket av domsluten. Vårt försvar där vi bara släpper in två spelmål avgör till slut och vi vinner matchen med 5-4 efter att Stefan Gahne återigen gör ett matchavgörande mål på ett studsskott.

Inte nog med att vi tar tillbaka titeln som Sveriges bästa lag och inkasserar det 15:e guldet i FIFH Malmös goalballhistoria men jag vinner också skytteligan med 25 mål, 9 mål förre tvåorna Piotrr Lawniczak från Stockholm och Olof Ryberg från Göteborg.

Extra coolt är också att Ludvig gör 3 mål och att Hannah går in och äger totalt när hon väl får chansen att få gå in och visa vad hon kan. Kan inte annat än att imponeras av hennes totala brist på rädsla för de stenhårda skott som hon utsetts för när hon är inne på banan.

En annan rolig sak är också att vi nästa år får gå på Malmö stads mästarhyllning på Rådhuset tillsammans med andra mästare så som FC Rosengård och förhoppningsvis även Malmö FF.

Malmö är helt enkelt bäst!

Min matchtröja på Wall of Fame i Trelleborg

Fatmir Seremeti mitt i ett goalballskott. Bilden är svartvitt.

Som jag tidigare skrivit om så är Trelleborg numera hemmaplan för goalball-landslaget och till helgen arrangeras svenska mästerskapet i Liljeborgshallen i Trelleborg.

Idag fick jag också vetskap om att min matchtröja hängs upp i Trelleborgs Wall of Fame på Söderslättshallen. Känner mig oerhört hedrad.

Sm-finalen spelas kl 13.00 på söndag 27 september. Välkomna.

Länk till artikel om SM och Wall of Fame på Trelleborgs hemsida.

Föreläsning om vikten av tillgänglighet i Helsingborg

Fatmir Seremeti står på scen. Han bär mörkblå kavaj, vit skjorta och jeans.

Varför ska vi arbeta med mer tillgänglighet i samhället? Varför är tillgänglighet så viktigt?

Det var frågeställningen som jag svarade på i min lunchföreläsning på Helsingborgs stadsbibliotek i samband med helsingborgs mångfalldsvecka.

Det var en öppen föreläsning.

Något av det roligaste jag vet med dessa föreläsningar är alla frågor de väcker och alla aha-upplevelser som publiken får.

För bokning av din föreläsning skicka mail till info@insightvisions.se

Klargörande kring mitt beslut att sluta i landslaget

Fatmir Seremeti i halvkroppsbild. Han har en grå t-shirt på sig, ansatt skägg och brunt halvlångt hår som är kammat snett bakåt. Han står framför en tegelvägg i gult.

I fredags meddelade jag via sociala medier att jag beslutat att hänga av mig landslagströjan för gott. Sen dess har det strömmat in mängder av frågor och kommentarer som många gånger rört mig till tårar. Jag kan inte nog förklara hur mycket all stöd betyder nu när det är slut och tomheten känns otroligt kvävande och tungt.

Mitt beslut att inte tacka ja till fler landslagsuppdrag har inte på något sätt att göra med att jag inte hänger med i världseliten längre, skador eller andra sådana problem. Jag är fortfarande en av de bästa i världen och rent fysiskt har jag minst en paralympics period kvar om inte två dvs till Los Angeles 2028.

Mitt beslut att sluta grundar sig i känslan av hopplöshet över att vi oavsett individuella förmågor aldrig som lag fått en ärlig chans att tävla mot våra motståndare på samma vilkor. Våra motståndare har de senaste 15 åren sprungit förbi oss i resurser vilket gjort att både individer och lag utvecklats i en takt som vi i Sverige inte kunnat möta upp till med ideella krafter samtidigt som kraven och förväntningarna varit de samma. Det handlar om att kunna träna tillräckligt mycket och ändå kunna betala räkningarna och kunna ägna tid åt nära och kära. Att kunna träna ihop så som man bör och ska när man håller på med en lagidrott på yttersta elitnivå. Hur bra jag än är på egen hand, hur många kilo jag än lyfter på gymmet eller hur många goalballskott jag gör i veckan spelar ingen roll om vi inte kan träna ihop så som våra motståndare gör runt om i världen.

Jag slutar inte heller i protest mot Svenska parasportförbundet då de gjort så gott de förmått trots knappa resurser som ska fördelas på bästa sätt.

Detta problem är inte på något sätt unikt för goalball utan samtliga parasportlag i Sverige. Vi kämpar och ger allt men våra motståndares möjligheter till satsning avgör alltid till slut. Vi har trots det uppnått häpnadsväckande resultat men nu räcker inte enbart vilja och talang längre.

Kanske kommer det en tid då våra lagidrotter åter kan fightas om de ädlaste medaljerna men det ser onekligen tungt ut. Vi ser tex inte ut att ha ett enda lag med till Paralympics i Tokyo om inte rugbylandslaget slår till med en bragdprestation på nästa mästerskap.

Vi kan åter ta en plats som en av världens bästa parasportnationer men då krävs det stora satsningar från oss alla: idrottare, ledare, förbund, näringsliv och regering. Dags att tänka om och arbeta tillsammans för bättre förutsättningar.

Länk till mitt inlägg i fredags efter vår sista match på EM.

Spännande samarbete med IKEA Museum

Fatmir Seremeti sitter på en hög stol framför ett sminkbord och blir sminkad.Fatmir Seremeti står på ett trägolv med sin ledarhund Gibson bredvid sig. Fatmir bär en mörkgrå skjorta och blå jeans och svarta finskor.

Äntligen kan jag gå ut och berätta om mitt nya oerhört spännande samarbete med IKEA Museum.

Projektet är en utställning som öppnar den 7 november på museet i Älmhult och som ska belysa vikten av design för ett mer inkluderande samhälle.

Tillsammans med andra profiler som Yasmin Nilson, Aron Andersson mfl ska vi lyfta fram design sett ur våra ögon. Håll utkik på Insta och Facebook för bilder och storyn.

Ser verkligen fram emot att få samarbeta med alla dessa härliga människor och IKEA som företag. Tillsammans förändrar vi världen.

Föreläsning på Länsstyrelsen

I fredags var jag på Länsstyrelsen Skåne och föreläste om vikten av en tillgänglig miljö, information och verksamhet. Föreläsningens röda tråd var tillgänglighet ur mina egna erfarenheter och livshistoria.

Hur fungerar samhället idag för människor som inte ser?

Utmaningar och möjligheter.

Sorgen över att förlora synen

På mina föreläsningar får jag ofta frågan om jag fortfarande känner sorg över att ha förlorat så mycket av min syn och svaret är ett självklart ja. När våren blommar ut i all sin prakt, när hösten kommer med alla fina nyanser, vinterlandskapens storhet och att inte längre kunna se barnens ansiktsdrag. Tacksamheten över allt bra jag har i livet och att jag lärt mig se med andra sinnen än synnen dämpar sorgen och gör den hanterbar. Får ibland känslan att man inte får sörja och vara ledsen men att ibland vara ledsen är bara mänskligt och helt i sin ordning. Livet är som det är och inte förrän man förstår och bejakar sina egna känslor kan man bli hel. Jag lär mig något nytt om mig själv varje dag och tillåter alla känslor att ta plats. #inspiration #passion #känslor #föreläsare #föreläsning

Insight Visions
Kontakt
Fatmir Seremeti
Telefon: 0705 – 10 36 34
Mail: info@insightvisions.se

Medlem i Branschorganisationen Svensk Tillgänglighet

Logotyp Branschorganisationen Svensk Tillgänglighet

Samarbetspartners

Logga på Scandic
Logga FIFH Malmö
Knapp tillbaka till toppen av sidan

Copyright © Insight Visions & Fatmir Seremeti. I samarbete med Capace Media