0705 - 10 36 34 info@insightvisions.se

Nyheter

Föreläsning om vikten av tillgänglighet i Helsingborg

Fatmir Seremeti står på scen. Han bär mörkblå kavaj, vit skjorta och jeans.

Varför ska vi arbeta med mer tillgänglighet i samhället? Varför är tillgänglighet så viktigt?

Det var frågeställningen som jag svarade på i min lunchföreläsning på Helsingborgs stadsbibliotek i samband med helsingborgs mångfalldsvecka.

Det var en öppen föreläsning.

Något av det roligaste jag vet med dessa föreläsningar är alla frågor de väcker och alla aha-upplevelser som publiken får.

För bokning av din föreläsning skicka mail till info@insightvisions.se

Klargörande kring mitt beslut att sluta i landslaget

Fatmir Seremeti i halvkroppsbild. Han har en grå t-shirt på sig, ansatt skägg och brunt halvlångt hår som är kammat snett bakåt. Han står framför en tegelvägg i gult.

I fredags meddelade jag via sociala medier att jag beslutat att hänga av mig landslagströjan för gott. Sen dess har det strömmat in mängder av frågor och kommentarer som många gånger rört mig till tårar. Jag kan inte nog förklara hur mycket all stöd betyder nu när det är slut och tomheten känns otroligt kvävande och tungt.

Mitt beslut att inte tacka ja till fler landslagsuppdrag har inte på något sätt att göra med att jag inte hänger med i världseliten längre, skador eller andra sådana problem. Jag är fortfarande en av de bästa i världen och rent fysiskt har jag minst en paralympics period kvar om inte två dvs till Los Angeles 2028.

Mitt beslut att sluta grundar sig i känslan av hopplöshet över att vi oavsett individuella förmågor aldrig som lag fått en ärlig chans att tävla mot våra motståndare på samma vilkor. Våra motståndare har de senaste 15 åren sprungit förbi oss i resurser vilket gjort att både individer och lag utvecklats i en takt som vi i Sverige inte kunnat möta upp till med ideella krafter samtidigt som kraven och förväntningarna varit de samma. Det handlar om att kunna träna tillräckligt mycket och ändå kunna betala räkningarna och kunna ägna tid åt nära och kära. Att kunna träna ihop så som man bör och ska när man håller på med en lagidrott på yttersta elitnivå. Hur bra jag än är på egen hand, hur många kilo jag än lyfter på gymmet eller hur många goalballskott jag gör i veckan spelar ingen roll om vi inte kan träna ihop så som våra motståndare gör runt om i världen.

Jag slutar inte heller i protest mot Svenska parasportförbundet då de gjort så gott de förmått trots knappa resurser som ska fördelas på bästa sätt.

Detta problem är inte på något sätt unikt för goalball utan samtliga parasportlag i Sverige. Vi kämpar och ger allt men våra motståndares möjligheter till satsning avgör alltid till slut. Vi har trots det uppnått häpnadsväckande resultat men nu räcker inte enbart vilja och talang längre.

Kanske kommer det en tid då våra lagidrotter åter kan fightas om de ädlaste medaljerna men det ser onekligen tungt ut. Vi ser tex inte ut att ha ett enda lag med till Paralympics i Tokyo om inte rugbylandslaget slår till med en bragdprestation på nästa mästerskap.

Vi kan åter ta en plats som en av världens bästa parasportnationer men då krävs det stora satsningar från oss alla: idrottare, ledare, förbund, näringsliv och regering. Dags att tänka om och arbeta tillsammans för bättre förutsättningar.

Länk till mitt inlägg i fredags efter vår sista match på EM.

Spännande samarbete med IKEA Museum

Fatmir Seremeti sitter på en hög stol framför ett sminkbord och blir sminkad.Fatmir Seremeti står på ett trägolv med sin ledarhund Gibson bredvid sig. Fatmir bär en mörkgrå skjorta och blå jeans och svarta finskor.

Äntligen kan jag gå ut och berätta om mitt nya oerhört spännande samarbete med IKEA Museum.

Projektet är en utställning som öppnar den 7 november på museet i Älmhult och som ska belysa vikten av design för ett mer inkluderande samhälle.

Tillsammans med andra profiler som Yasmin Nilson, Aron Andersson mfl ska vi lyfta fram design sett ur våra ögon. Håll utkik på Insta och Facebook för bilder och storyn.

Ser verkligen fram emot att få samarbeta med alla dessa härliga människor och IKEA som företag. Tillsammans förändrar vi världen.

Föreläsning på Länsstyrelsen

I fredags var jag på Länsstyrelsen Skåne och föreläste om vikten av en tillgänglig miljö, information och verksamhet. Föreläsningens röda tråd var tillgänglighet ur mina egna erfarenheter och livshistoria.

Hur fungerar samhället idag för människor som inte ser?

Utmaningar och möjligheter.

Sorgen över att förlora synen

På mina föreläsningar får jag ofta frågan om jag fortfarande känner sorg över att ha förlorat så mycket av min syn och svaret är ett självklart ja. När våren blommar ut i all sin prakt, när hösten kommer med alla fina nyanser, vinterlandskapens storhet och att inte längre kunna se barnens ansiktsdrag. Tacksamheten över allt bra jag har i livet och att jag lärt mig se med andra sinnen än synnen dämpar sorgen och gör den hanterbar. Får ibland känslan att man inte får sörja och vara ledsen men att ibland vara ledsen är bara mänskligt och helt i sin ordning. Livet är som det är och inte förrän man förstår och bejakar sina egna känslor kan man bli hel. Jag lär mig något nytt om mig själv varje dag och tillåter alla känslor att ta plats. #inspiration #passion #känslor #föreläsare #föreläsning

Från mörker till framgång på Polhemskolan i Lund

Idag har jag fått hålla min föreläsning ”Från mörker till framgång” på Polhemskolan i Lund. Något ab det roligaste jag vet är att få föreläsa för gymnasielever och jag bara älskar frågeställningen efteråt.

Det kan vara allt ifrån riktigt komplexa frågor till enkla frågor om min vardag.

Fick idag tex frågan om hur min synnedsättning påverkar min relation med mina seende vänner.

Svaret på det frågan är: inte alls vilket jag är oerhört tacksam över.

För bokning eller frågor vänligen maila till info@insightvisions.se

Besök i Riksdagen ”Vi kan och vill men får inte chansen”

Fatmir Seremeti står Sveriges Riksdag. Till vänster om honom står Bengt Eliasson och till höger Lina Nordqvist. Framför Fatmir sitter ledarhunden Gibson.

Tack till Lina Nordquist och Bengt Eliasson för att ni tog emot mig i Riksdagen och för oerhört konstruktiva samtal kring arbetsmarknaden för människor med funktionsnedsättning. Vi pratade om hur strukturella problem håller personer med funktionsnedsättning utanför arbetslivet och hur arbetslösheten slår hårt mot en redan utsatt grupp. Många idéer hanns med och vi berörde många ämnen så som diskriminering i rekryteringsprocesser, tillgänglighet, stödinsatser och möjligheten till egenföretagande på samma villkor som andra. Som företagare betalar jag tex lika mycket skatter och avgifter som andra men har betydligt större kostnader pga min funktionsnedsättning. Ser fram emot fler samtal med er båda och era riksdagskollegor. Vi kan och vill men får inte chansen. 51% av människor med funktionsnedsättning har inte ett jobb att gå till vilket direkt leder till växande ohälsotal med ensamhet, depression, fetma och andra negativa resultat som utanförskapet leder till. Tänk också vilka resurser, kunskap, innovationer och entreprenörskap som samhället går miste om pga att man inte räknar med människor med funktionsnedsättning. Vi kräver inte mer än någon annan. Vi vill bara ha makt över våra egna liv och framtid. Jag är beredd att prata och diskutera dessa utmaningar och idéer till lösningar med alla som vill lyssna. Jag finns bara ett meddelande bort. Tillsammans är allt möjligt. 🤗

Livsstilslots; en chans att ge tillbaka

Att få möjlighet att ge tillbaka för allt gott livet gett mig till andra som är i samma situation som jag var en gång i tiden känns härligt enda in i hjärtat. Jag är nu utbildad livsstilslots för Parasport Sverige och hoppas på många fina möten framöver. Tack till ängeln Hanna Isaksson för tre grymt trevliga dagar i Östersund. Tack också till alla andra som var med för många skratt och härliga diskussioner.

Vi kan och vill men får inte chansen. Manifestation utanför Riksdagshuset

”Vi kan och vill men får inte chansen” Det var vårt budskap till politikerna igår vid riksdagshuset. 51% av människor med funktionsnedsättning är utanför arbetsmarknaden. Det är en stor skamfläck för Sverige. Det handlar om människor som skulle kunna bidra och få vara del av samhället men som aldrig får en chans pga strukturer som utestänger personer med funktionsnedsättning från arbetsmarknaden. Det kan vara otillgänglighet, okunskap, svårt eller omöjligt att få rätt till lönebidrag, hjälpmedel eller andra insatser i tid om man mot alla odds lyckas hitta ett jobb själv. Omöjligt att ta med sig redan beviljade insatser så som tex ledsagning till en annan kommun om man skulle hitta ett jobb någon annan stans än där man bor. Att driva egna företag har också försvårats då insatser dragits in eller stramats åt. Tack till fd ordförande för Unga med Synnedsättning – US Linus Forsberg och Barsam Zakeri för stödet och att ni orkar kämpa.

Tillsammans med US kommer vi att fortsätta kampen och torsdagen den 12:e september kl 14.00 står vi där igen utanför Riksdagen och det kommer vi att göra tills politikerna tar vår fråga på allvar. #arbetsmarknaden #funktionsnedsättningar #jobb #politik #spol #funkpol #framtid

Föreläsning på Örenäs Slott

”Från mörker till framgång” på konferens anordnat av Skånes Fotbollförbund på Örenäs Slott i Glumslöv. Tack för en fantastisk publik och alla fina ord efteråt. För bokning eller frågor ring 0705103634 eller maila info@insightvisions.se @skanesfotbollforbund @orenasslott #föreläsare #föreläsning #inspiration #passion

Insight Visions
Kontakt
Fatmir Seremeti
Telefon: 0705 – 10 36 34
Mail: info@insightvisions.se

Medlem i Branschorganisationen Svensk Tillgänglighet

Logotyp Branschorganisationen Svensk Tillgänglighet

Samarbetspartners

Logga på Scandic
Logga FIFH Malmö
Knapp tillbaka till toppen av sidan

Copyright © Insight Visions & Fatmir Seremeti. I samarbete med Capace Media